Färgblind makeupartist

Ve och fasa. Som konstnär borde jag absolut inte bry mig om vad andra kreativa människor gör eller säger, för det finns egentligen inga rätt eller fel. Men idag såg jag ett exempel på något som bara skrek FEEEEEEEEEEEEEL!
Jag dömmer aldrig rätt och slätt på en gång, nej nej! Jag satt och tänkte på det ett tag, försökte se det från olika perspektiv som jag alltid gör. Men nu när jag funderar alltmer på det, blir jag mer besluten om att hon hade fel. Hon hade så jävla fel.
 
Det var något program på tv, "gör om mig" eller något sånt hette det. Där var en makeupartist som sminkade en annan kvinna. Sminkösen (om vi ska köra på svenska, tror översättningen blir så...) säger "Du har så fantastiska ögon, därför lägger jag på en orange färg här, som är lite röd, motsatsfärg till grönt, för att framhäva din gröna ögonfärg."
Va? VA? Vad i helvete sa hon precis? Rött är INTE motsatsfärgen till grönt. Det var min första tanke. Sen började jag fundera. Jag satt och klurade på "julrött" och "julgrönt." Nej, det där går inte ihop. Det finns inget där som framhäver varandra, snarare tvärtom. Jag har hela tiden tyckt att dom två färgerna dämpar varandra. För det finns sånna färger också.
 
Nu har jag suttit och tänkt på det här någon timme och jag blir alltmer säker över att det är jag som har rätt. För att bevisa (återigen, lärdom från gymnasiet) för mig själv var jag tvungen att kladda ner olika färgskalor i photoshop. Jag tog såklart den gröna skalan. Från en ganska blå grön till en nästan gul grön. Sen tryckte jag på inventera. För där får man fram motsatsfärgen. Och alla vet ju vad motsatsfärgen till svart är...
Jag fick en färgskala på rosa och lila. SE! JAG HADE SÅ JÄVLA RÄTT!
 
Jag är ingen sminkös eller stylist, men färger kan jag se, och det borde fan dom också kunna göra.
Värsta OMG-faktorn, årets stora flopp på tv, en av dom värsta grejerna att påstå i konstvärlden.
Jag säger det på svenska: HERREGUD! (som inte finns... i det BLÅ)

Kommentarer
Postat av: Liz

Hej du!
Jag är maskör. Det är ju så här det finns färger som inte går att blanda sig till, orginalfärger, gul, blå och röd. När hon sa att röda nyanser framhäver grönt så stämmer det väldigt väl. För gult & blått blir grönt när man blandar det och då blir rött kvar och de blir den färgen som är över som framhäver färgen som blandats bäst. Kanske låter krångligt. Men man kan ju lägga blått på blått, grönt på grönt, men för mera effekt så gör man så. MVH Liz

Svar: Hej! Intressant, jag har funderat på det där om och om igen, jag tycker inte jag kan se det riktigt... och det får mig att fundera lite på smink som täcker över finnar eller röda märken i ansiktet, jag kom över en grönaktig primer eller vad det heter. Som ska neutralisera färgen? Det är det jag hakar upp mig lite på också. Fast ja, färger som framhäver och motsatsfärger är nog inte samma sak. (uppenbarligen)
Kanske får det här med färger förbli ett mysterium... varför ska man ha svar på allt? Och alla ser vi färger på olika sätt också? Eller så är det jag som är färgblind?

Tack för ditt svar i alla fall. :)
RonJa

2012-10-23 @ 12:40:33
URL: http://wednesday.blo.gg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0